Planning Permission approved for Greywalls, Silverdale - HPA

Planning Permission approved for Greywalls, Silverdale


We’re excited to announce that Planning Permission has been granted for an innovative project in Silverdale. The plan is to transform an old concrete block structure into a modern, energy-efficient family home that aligns with Passivhaus principles.

The scheme seeks to demolish the existing 2 bedroom bungalow, built in the 1950s, and transform it into a family home. The existing building has a basic concrete block construction, with a render finish and little insulation.

The scheme seeks to demolish the existing two-bedroom bungalow, built in the 1950s, and replace it with a home designed for modern family life. The original building, made from basic concrete blocks with a render finish and minimal insulation, will make way for a structure that meets contemporary standards for comfort and sustainability.

The new development has been carefully considered to complement Silverdale’s local vernacular and character, with respect for the special nature of the National Landscape (formerly known as the Area of Outstanding Natural Beauty, or AONB). Designed to blend seamlessly with the surrounding landscape, the new dwelling aims to emphasise the beauty of the adjacent woodland and maintains the footprint of the existing building. Wherever possible, materials from the old bungalow will be salvaged and repurposed in the new design.

Our client’s vision is to create a home of exceptional quality that is also self-sufficient. The design incorporates sustainable water and electricity sources to ensure long-term energy efficiency and minimal environmental impact.

The project includes several special design features: a solar photovoltaic roof to harness solar energy, greywater recycling to efficiently reuse water, and roof lights and full-height glazing to maximize natural light throughout the home. The exterior will combine vertical and horizontal timber cladding with coursed random stone for a striking aesthetic. Inside, the home will feature an open plan living, kitchen, and dining area with a central double-height space over the dining table.

This project promises to be a model of modern, sustainable living, blending innovative design with environmental consciousness to create a home that is both beautiful and functional.

To explore our range of Residential projects, click here.

Latest News

Sign up to our newsletter to stay up to date