Moss View is a late Victorian house, located next to an RSPB Reserve, in the Arnside and Silverdale AONB.

HPA were commissioned to remodel the house, which also contained a 1980’s extension. Our Client also wanted to improve the thermal performance of the house and add renewables as part of the scheme.

The original 1898 section of the house was stripped out, reroofed, and drylined. The addition of Solar Thermal and Photo-Voltaic Panels with battery power storage have significantly reduced the running costs of the house. Before the works the house had an ‘F’ rated EPC; after the works the EPC had changed to a ‘B’ rating. The house could potentially achieve an ‘A’ rated EPC when the boiler is upgraded.

The kitchen extension has doubled the size of the room, which has made it a much easier space to use. The 1980’s extension has been transformed into a breakfast room with stunning views through a picture window out to sea. The outhouse was demolished and rebuilt to create a modern Scandinavian Style family space.

The shape of the window in the family room is influenced by the Bird Hides, on the adjacent Bird Reserve. The silver Larch Cladding was chosen due to it’s Sustainable credentials and also as it blends in with the reeds on the Nature Reserve.

The project won a Lancaster Design Award in 2019 for the way the new extension complements the original house and blends into the landscape.

To contact HPA about enquiries, click below.

Leisure and Hotels

Leisure and Hotels

Industrial and Commercial

Industrial and Commercial

Education

Education

Housing

Housing

Heritage and Conservation

Heritage and Conservation

Community

Community

Latest News

Sign up to our newsletter to stay up to date!